Witaminy i minerały

Subscribe to Witaminy i minerały

Niedoceniany wapń

Wiemy doskonale o znaczeniu diety dla naszego zdrowia. Wymogi odnośnie skomponowania zbilansowanej diety stawiane przed współczesnym człowiekiem są dość duże. Często z uwagi na tryb życia lub stan zdrowia nie udaje się nam zrealizować tych zaleceń. Dziś przyjrzyjmy się ogólnoustrojowej roli wapnia i witaminy D, a także wymogom zalecanego dziennego spożycia wapnia w diecie.

Witamina C

Witamina C

Przed poznaniem jej budowy chemicznej była nazywana czynnikiem przeciwgnilcowym. Zapobiegała bowiem gnilcowi (szkorbutowi), który znali już Wikingowie i zwalczali za pomocą cebuli i kiszonej kapusty. W średniowieczu choroba ta dziesiątkowała rycerzy krzyżowych, a na początku czasów nowożytnych stała się plagą marynarzy.

Witamina E

Witamina E

Witamina E – w przemyśle spożywczym znana również jako E306, czyli koncentrat tokoferolu. Jedna z czterech witamin rozpuszczalna w tłuszczach. W organizmie pełni ważną rolę przeciwutleniacz, co oznacza, że chroni ona komórki przed wolnymi rodnikami, które powodują ich niszczenie i inicjują procesy chorobowe.