Sezonowe warzywa w dolnośląskiej kuchni!

Lato to pora, w której nie można narzekać na wybór dostępnych warzyw. Na każdym targu znajdziemy mnóstwo różnorodnych produktów, z których przygotujemy pyszne potrawy, a przy tym codziennie coś innego. W wakacje nie lubimy się nudzić, dlatego tradycyjne jedzenie przy stole odłóżmy na chłodniejsze dni i zorganizujmy kolację „pod chmurką”. Jak wynika z badań marki WINIARY, aż 57% mieszkańców województwa dolnośląskiego latem wybiera spożywanie posiłków w ogrodzie. Przygotujmy, więc zdrowy posiłek z dostępnymi na targu warzywami i biesiadujmy na łonie natury!

W czasie wakacji mamy ochotę przebywać jak najwięcej na świeżym powietrzu. Także posiłki spożywane na zewnątrz smakują dużo lepiej, zwłaszcza po wysiłku fizycznym, który często zapewniają nam nasze pociechy. Polacy niezwykle chętnie wybierają jedzenie w ogródkach i na działkach. W województwie dolnośląskim 57% rodzin latem wybiera spożywanie posiłków w ogrodzie. W otoczeniu natury łatwiej się zrelaksować i skupić tylko na radości z jedzenia i towarzystwa najbliższych. Do przygotowania posiłku spożywanego na świeżym powietrzu warto włączyć warzywa sezonowe, które nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają. Letni posiłek na działce warto zacząć od orzeźwiającej zupy. Wykorzystajmy sezon na szpinak i rukolę i zaproponujmy bliskim pyszny chłodnik jogurtowy. Jego przygotowanie zajmie nam niewiele czasu, a z pewnością posmakuje wszystkim domownikom! Chłodnik czosnkowo-koperkowy WINIARY zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie drobno siekamy szpinak i rukolę, a ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do przestudzonej zupy dodajemy jogurt, posiekany szpinak, rukolę, startego na tarce ogórka i zioła. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Chłodnik podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Takie danie z pewnością zasmakuje całej naszej rodzinie!

Lipiec to także sezon na kalarepę. To smakowite warzywo nieczęsto gości na naszych stołach, dlatego tym bardziej warto włączyć je do wakacyjnego jadłospisu. Proponujemy przygotowanie udek z kurczaka z kalarepką, porem i marchewką. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie obieramy warzywa i kroimy je w plastry. Aby uzyskać efekt idealnie aromatycznego dania, do przygotowania mięsa warto wykorzystać WINIARY POMYSŁ NA...soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny. Z górnej części opakowania wyjmujemy woreczek i wkładamy do niego udka. Całość posypujemy przyprawą z dolnej części opakowania i zapinamy torebkę zapinką. Następnie rozprowadzamy przyprawy, delikatnie potrząsając woreczkiem i wkładamy go do naczynia żaroodpornego tak, aby zamknięcie znajdowało się z boku. Pokrojone warzywa wykładamy do drugiego żaroodpornego naczynia i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Tak przygotowane warzywa i udka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po godzinie potrawa jest gotowa - wystarczy wyjąć warzywa i ułożyć na nich upieczone udka. Polecamy podawać ją z ziemniaczanym puree!

Jako przystawkę możemy zaproponować naszym bliskim fasolkę szparagową. Sezon na fasolkę w pełni, a ponadto możemy wybierać w dwóch wersjach kolorystycznych! Przekąska z tego warzywa jest niezwykle prosta w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się w roli „towarzysza” leniwego weekendu na działce. Fasolkę oczyszczamy i gotujemy w Bulionie Warzywnym WINIARY około 30 minut. Następnie podsmażamy na maśle  2 łyżki bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną fasolkę polewamy podsmażoną bułką. Tej prostej przystawce na pewno nikt się nie oprze!

Więcej pomysłów i inspiracji na wakacyjne posiłki idealne do jedzenia pod chmurką zapraszamy tutaj.

* Dane pochodzą z badania konsumenckiego „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.

Tagi: