
Jakie są zalety zdrowego odżywiania?
Od najmłodszych lat uczy się nas prawidłowego odżywiania. Zbilansowana dieta dostarcza ważnych witamin, minerałów czy składników odżywczych, dbając, aby ciało i umysł były silne i zdrowe. Wraz z intensywnym stylem życia, nasze nawyki żywieniowe drastycznie się pogorszyły. Da się temu łatwo zaradzić. Wszystko, co trzeba zrobić, to wypełnić swój plan posiłków owocami, warzywami, chudym mięsem, niskotłuszczowym nabiałem i tłuszczami nienasyconymi. Modyfikacja diety przynosi same korzyści! Jakie?
1. Zmniejszone ryzyko chorób serca
Zdrowa dieta bogata w ryby, orzechy, owoce, warzywa, zboża i niskotłuszczowy nabiał może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca poprzez utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Produkty te zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, wpływających korzystnie na pracę serca. Wysoki poziom cholesterolu oraz podwyższone ciśnienie mogą być objawami zbyt dużej ilości soli i tłuszczów nasyconych w spożywanych z posiłkami.
2. Kontrola masy ciała
Zbilansowane żywienie, wraz z aktywnością fizyczną, jest kluczem do utrzymania stałej wagi. Dieta wolna od przetworzonej żywności pomaga utrzymać dzienne zapotrzebowanie kaloryczne bez monitorowania spożycia kalorii. Błonnik, zawarty w owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych, zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
3. Zmniejszone ryzyko cukrzycy typu 2
Słodycze są szybkim źródłem prostych węglowodanów. Ich nadmierne spożycie prowadzi do wzrostu poziomu cukru (glikemii) we krwi. Organizm jednorazowo jest w stanie poradzić sobie z eliminacją nadmiaru. W dłuższej perspektywie może to prowadzić do insulinooporności i dalej do cukrzycy typu 2. Węglowodany złożone (np. produkty pełnoziarniste) rozkładają się i uwalniają do przewodu pokarmowego wolniej, co ułatwia regulację poziomu glikemii we krwi.
4. Lepsza pamięć i koncentracja
Przetworzona żywność osłabia koncentrację, powodując szybki wzrost i nagły spadek poziomu energii. Zdrowa dieta może pomóc w utrzymaniu funkcji poznawczych i zdrowia mózgu. To z kolei pomaga zwiększyć produktywność.
5. Poprawa funkcjonowania jelit
Dieta uboga w błonnik, a bogata w cukier i tłuszcz zmienia mikrobiom jelitowy, powodując problemy trawienne. Uzupełnienie jadłospisu w warzywa, owoce zapewnia połączenie prebiotyków i probiotyków, które pomagają rozwijać się korzystnym bakteriom w okrężnicy. Znajdujący się w tych produktach błonnik pokarmowy nie może być trawiony przez ludzi, ale fermentują go dobre bakterie jelitowe.